Slechts één moment

Over de keuze van een doodskist voor begraven of cremeren

Door Francy Derix, 15 november 2021

“Doe maar de goedkoopste kist.”

Regelmatig is dat een van de eerste opmerkingen die een familie maakt als we aan tafel gaan zitten om een afscheid vorm te geven. “Karton is ook goed.” Als ik dan aangeef dat karton ook werkelijk kan, ook als ik weet dat het niet is wat ze bedoelen, krabbelen mensen snel terug. Maar het kan dus wel. Milieuvriendelijk, licht en gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Te bedrukken met biologisch afbreekbare printfolie. Zelfs gemaakt naar eigen ontwerp. Daarmee is het niet meer de goedkoopste kist overigens, maar persoonlijk is ’ie dan zeker.

De mooiste trouwjurk voor die ene dag

Op die ene mooiste dag van je leven besteed je vele euro’s aan een trouwjurk die je de hele dag met flair mag dragen. Naar jouw persoonlijke smaak. Wil je iets uitstralen en aanwezig zijn. En het mag wat kosten! Op die ene verdrietige laatste dag dat je nog hier bent moet het vaak simpel. Ik snap het wel. Omdat een kist maar voor één moment (of hele korte periode) is en dan vaak ook nog mee gecremeerd wordt, is de keuze voor een eenvoudige goedkope kist snel gemaakt.

Bloemen bij de uitvaart zijn ook vaak maar voor één of enkele dagen. Toch weten we wat bloemen doen voor ons, zodat hier weinig discussie over zal bestaan

Maar als mensen heel bewust kiezen voor iets anders zie ik altijd dat ze emotioneel verrast worden door de schoonheid ervan, de persoonlijke uitstraling of het statement. En er kan zoveel tegenwoordig. Sinds kort is er een innovatieve zeer duurzame kist van het wortelnetwerk van paddenstoelen, over de kringloop van het leven gesproken! Karton is al langer een mogelijkheid. Een persoonlijke print, een rieten mand of natuurhouten kist.

De kist krijgt meteen betekenis. Het wordt ineens voelbaar hoe mooi en troostrijk het kan zijn de kist te verbinden met de overledene. Het wordt echt een onderdeel van het afscheid en niet alleen maar het noodzakelijke en confronterende omhulsel omdat dat er nu eenmaal bij hoort.

Een kist met betekenis wordt een echt onderdeel van het afscheid

En als je je niet wilt laten kisten dan zijn er prachtige wades. Een wikkelkleed van hennep, katoen, zachte fleece of zelfs zelfgemaakt. Zoals babytjes ingebakerd worden ligt de overledene geborgen gewikkeld in een doek en tastbaar dichtbij voor een intiem afscheid.

Ik bestel met liefde de goedkoopste kist of de klassieke modellen. Maar mijn hart maakt een sprongetje als men de laatste omhulling van hun geliefde met zorg uitzoekt. Want ik weet wat een warm gevoel het kan geven te kiezen voor dat wat past. Ook voor dat ene moment. Juist voor dat ene moment!

Terug naar het overzicht van alle blogs

Reacties van klanten

Wij kijken met een warm gevoel terug op het afscheid van mijn man en onze vader. Francy Derix heeft onze wensen zo mooi vormgegeven. Het was heel prettig om met haar de afscheidsdienst voor te bereiden!