Moet de overledene in een kist begraven worden? De wet zegt dat het lichaam van een overledene omhuld moet zijn. Dit kan in een kist, maar de overledene kan ook in een wade gewikkeld worden. Bij een wade is het belangrijk ook een baarplank te kiezen waarop de overledene gedragen of vervoerd kan worden. Er is veel keuze en wij hebben een aantal leveranciers met voorbeelden voor u op een rij gezet. Scroll hiervoor naar beneden. Als de leverancier van de kist of wade van uw keuze er niet bij staat, dan nemen wij daar graag contact mee op. 

Mag ik een kist of wade zelf maken?
Er is niets persoonlijker dan een zelfgemaakte kist of wade. Het is wel belangrijk te weten aan welke afmetingen een kist of wade moet voldoen en waar u verder aan moet denken. Als u een wade gebruikt, vindt u hier een instructiefilmpje over het vouwen van de wade.

Persoonlijke kist of wade
Bent u zelf niet zo handig of is er te weinig tijd, maar wilt u toch een persoonlijke kist of wade? U kunt een kist kiezen waar de naasten samen nog aan mogen werken. Bijvoorbeeld de kist aan de buitenkant (of binnenzijde) beschilderen, een persoonlijke boodschap erop schrijven, een mooie wade voorzien van enkele versieringen. Op kleurjekist.nl vindt u kisten met voorgeprinte tekeningen om samen in te schilderen.

Ook het materiaal, kleur en duurzaamheid van een kist zijn keuzes die een kist of wade persoonlijk maken. Er kan een heel verhaal schuil gaan achter de keuze van een kist of wade bij het afscheid van een dierbare.

Wat is de goedkoopste kist?
We horen mensen vaak zeggen 'doe maar de goedkoopste, het is maar voor een uurtje, doe maar een kartonnen doos'. En ja, inmiddels zijn er zelfs kartonnen kisten zowel voor begraven als cremeren. Een kartonnen kist van Fair Coffins is goedkoop, duurzaam en gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het is ook mogelijk om een print te kiezen of zelfs persoonlijk te laten onwerpen.

Hoe kies ik een duurzame kist?
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Ook bij een uitvaart. Bij een natuurbegraafplaats is het zelfs een voorwaarde. Wat is een duurzame kist. Een kist gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld massief hout, riet, bamboe en karton. Bij voorkeur komt het materiaal uit de regio, waardoor er slecht een beperkt transport nodig is. Ook de bekleding van de kist doet ertoe. Ongebleekt katoen, hennep en bamboe zijn natuurlijke materialen. Satijn is dan weer synthetisch. Wij helpen graag bij het kiezen van een kist passend bij een duurzame uitvaart.

LinaLite® basis vuren
tombagrafkisten.nl
mooie eenvoudige kisten en bijzondere designs van massief grenen, elzen of eikenhout en LinaLite® vuren, populier of eiken. Zowel geschuurd, maar ook in een kleurbeits leverbaar. 

 
greencoffins.nl
Duurzame manden van wilgentenen, bamboe, bananen- of ananasblad en uitvaartkisten van hout, fairtrade gecertificeerd.

unigra.nl 
alle houtsoorten en plaatmateriaal met prints, van eenvoudig tot luxe

beerenberg.nl
full colour print direct op populieren multiplex en andere creatieve uitingen


grafkist.nl
handgemaakte kisten van Radboud Spruit, doorgaans niet direct leverbaar


loop-of-life.com
Levende doodskist gemaakt van mycelium 

Mand Wilgenstudio
dewilgenstudio.nl
manden van wilgentenen


biesvelden.nl
natuurkisten met jute bekleding. Bekijk hier het filmpje.


studiohemeltjelief
Een gepersonaliseerde uitvaartkist, ook mogelijk met eigen ontwerp. Wrappen op locatie. 

 


wikkelgoed.nl
wades van katoen en zijde (ecologisch en fairtrade) en baarplanken
Bekijk hier het filmpje.


koester.nu
Wades van wol en vilt, maar ook van hennep
Bekijk hier het filmpje.

fair coffin karton

faircoffins.com
Duurzame kartonnen kisten, gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Bedruking van de kist met een afbeelding is mogelijk. Zowel uit de collectie als een zelfontworpen afbeelding.