Laatste wens?!

Wil je begraven en cremeren? Hoe kun je je voorbereiden op je afscheid?

Door Francy Derix op 21 maart 2021

De boodschap van de arts dat hun vader ernstig ziek was en ze niets meer voor hem kon doen, overviel het hele gezin. Gezond als hij altijd was en onverwoestbaar als hij zich voelde, had hij nog nooit over zijn afscheid nagedacht. In de emotionele achtbaan waar ze na deze onheilspellende boodschap in terecht kwamen gebeurde er van alles, maar er werd niet gesproken over zijn naderende einde. Hij kon en wilde het er niet over hebben. Op het moment dat de kinderen zijn uitvaart moesten regelen dacht zijn dochter dat hij gecremeerd wilde worden. Zijn zoon was ervan overtuigd dat hij op een natuurbegraafplaats voor eeuwig wilde rusten…

Er zat gelijk spanning in de lucht wie van hen vader nu het beste zou kennen...

De dood kan zich ver van tevoren aankondigen, of kan je overvallen. Hoe dan ook moet een uitvaart in een kleine week na overlijden plaatsvinden en moeten er veel keuzes gemaakt worden. Nabestaanden voelen zich vaak overrompeld door al deze keuzes. Daarom kan het heel veel rust geven voor jouw nabestaanden wanneer je een aantal wensen ruim van tevoren vastlegt. Ook als mensen denken dat hun uitvaart simpel moet zonder poeha: nabestaanden willen het graag goed doen, voor jou.

Het is alleen niet altijd duidelijk wat dat ‘goed doen’ is en binnen de familie kunnen verschillende ideeën daarover bestaan. Deze kunnen veel twijfel geven en zelfs conflicten uitlokken. Die uitvaartwensen hoeven echt niet uitgewerkt te zijn tot aan de keuze voor klassieke cake met koffie of hippe hapjes bij de borrel. Het begint met de keuze tussen een begrafenis of crematie. Als je nabestaanden dat weten heb je de allerbelangrijkste keuze voor hen makkelijk gemaakt.

 

 

 

 

 

 

… er zat gelijk spanning in de lucht over wie het nu het beste zou weten. Na de verzorging en opbaring zijn we daarom eerst maar eens rustig gaan zitten. We komen er altijd wel uit en er is meer ruimte om na te denken dan je denkt. Maar juist toen we dieper in wilden gaan op hoe ze er beiden in stonden, vond de schoondochter tussen de papieren een notitie van vader. Er stond niet veel: crematie, Purple Rain bij binnenkomst – snoeihard- en een tere quote, mooi voor op de rouwkaart. De opluchting was direct voelbaar. Hij had toch een beetje nagedacht en hen daarmee enorm geholpen. Samen hebben we verder gezocht naar wat hen beide verbindt met hun vader en zo zijn beperkte wensen aangevuld met wat voor zijn kinderen passend voelde.

Vind je het ook belangrijk om wensen vast te leggen maar weet je niet waar te beginnen? Kom dan op zondag 10 oktober as. van 13.00 – 16.00 uur naar Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7 in Tilburg voor onze informatieve inspiratiemiddag over het vastleggen van wensen voor je uitvaart. Je ziet wat er bij een begrafenis of crematie komt kijken en kunt je gedachte vormen over wat jij belangrijk vindt om aan wensen over je afscheid vast te leggen.

Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is echter wel nodig via info@harrietvandervleuten.nl

Terug naar het overzicht van alle blogs

 

Reacties van klanten

Wij hebben het contact als zeer prettig en kundig ervaren. We waren in shock maar door Els kwamen we op een fijne manier in beweging. Zij heeft er voor gezorgd dat we het zo hebben gedaan als bij ons past. Het klinkt misschien gek, maar we kijken met een goed gevoel terug op die hectische dagen.